Sukukokous

Lehtiartikkeli sukujuhlista ja -kokouksesta Sisä-Savo -lehdessä:

 

Maukosen sukuseura kokoontui Rautalammilla

Maukosen sukuseura vietti sukukokousta ja samalla 40-vuotisjuhlaa 18.-19.8.2018. Juhlapaikaksi valittiin vanha tuttu, nyt uusin ideoin palveleva Törmälän Matkailukeskus Etelä-Konneveden kansallispuiston kupeessa. Luonto, metsät ja puhtaat vedet ovat tärkeitä elementtejä ympäri maata levittäytyneille suvun jäsenille, joiden sukujuuret ovat Rautalammilla.
Sukujuhlassa oli läsnä lähes 40 juhlijaa sukuseuran reilusta sadasta jäsenestä. Juhlaohjelmaa vei eteenpäin musiikki monissa muodoissa. Lauantaipäivä aloitettiin kirkkoherra Pekka Tuovisen pitämällä alkuhartaudella, joka päättyi kitaralla säestettyyn siunaukseen. Makoisien tulokahvien jälkeen juhlaväki kajautti Savolaisten laulun, joka on jokaisen sukujuhlan ehdoton osa.
Rautalampilaisen musiikkielämän korkeasta tasosta saivat juhlavieraat erinomaisen tunnelmapalan, kun Optatus ja Selim Pirkkanen esittivät kitaralla ja viululla Oskar Merikannon ja Gabriel Fauren musiikkia.
Juhlaesitelmän piti vierailevan sukuseuran puheenjohtaja Olavi Saarelainen metsäsuomalaisuudesta. Rautalammiltakin muutettiin paljon 1500- ja varsinkin 1600-luvulla Ruotsiin ja Norjaan, koska valtakunnan itäraja oli levotonta aluetta, ja lähtijöillä oli viemisinään hyvää erikoisosaamista, kaskiviljelyn taito.
Toinen vieraileva puheenjohtaja Lauri Jämsen piti esitelmän DNA-tutkimuksesta. Aihe on kiinnostava niin Jämseneille kuin Maukosillekin, sillä osa Jämseneistä on myös Maukosia sukujuuriltaan.
Tämän jälkeen juhlaväki nautti runsaan ja maistuvan juhlalounaan Törmälän väentuvassa. Kakkukahvien aika oli kokouksen jälkeen. Palvelu ja järjestelyt pelasivat hienosti kumpanakin päivänä.
Seuraavana oli vuorossa varsinainen sukukokous, jonka avasi sukuseuran puheenjohtaja Kari S. Maukonen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin sukuseuran pitkäaikainen jäsen Pentti Ojanen. Kokouksessa käsiteltiin lakisääteiset asiat, joista mainittakoon, että 14-jäseniseen sukuneuvostoon nimettiin kolme uutta jäsentä, Ritva Lätti Pieksämäeltä, Liisa Nieminen Muuramesta ja Tuula Parviainen Siilinjärveltä.
Sukuseuran puheenjohtajana jatkaa Kari S. Maukonen Ilmajoelta, varapuheenjohtajana Riitta Mansikkamäki ja sihteerinä Marja Suihkonen, molemmat Rautalammilta.
Sukukokouksen yhteydessä juhlittiin jo lähes 40-vuotiasta sukuseuraa, vaikka varsinainen h-hetki onkin ensi vuonna. Maukosen sukuseura on perustettu 16.6.1979 Rautalammilla, ja juhlapaikkana oli silloin Korholan Kartano. Tällä kertaa oli mukana kolme alkuperäisjäsentä, Annariikka Ahlnäs Kotkasta, Jouko Maukonen Rautalammilta ja Olli Maukonen Tervosta.
Varsinaista juhlapäivää juhlitaan ensi vuonna oikealla ajallaan, jotta mahdollisimman moni jäsen pääsee juhlistamaan sukuseuran pitkää taivalta.
Iltaohjelmaan Törmälän rannassa kuului muikkujen ja makkaran paistoa ja musisointia nuotion ympärillä. Musiikkia esittivät Carlos Maukonen kosketinsoittimella, Eino Paulus pelimanniviululla ja Pertti T. Pohjolainen kitaralla. Soittajien iät ovat 10-80 vuotta, ja jokainen heistä esiintyi useamman kerran päivien aikana.
Sunnuntaina sukuseuralaiset osallistuivat Rautalammin kirkossa jumalanpalvelukseen, ja sen jälkeen kokoonnuttiin sotiemme muistomerkeille, josta alkoi rovasti Raimo Jalkasen opastama kierros. Se sisälsi paljon mielenkiintoista tietoa maamme itsenäistymiseen johtaneista tapahtumista ja sodistamme rautalampilaisesta näkökulmasta, sekä tarinoita pitäjämme henkilöhistoriasta hautausmaakierroksen aikana.
Juhlakokous sai arvoisensa päätöksen, kun suvun ”kantakodin” isäntäpari, Anna-Liisa ja Matti Vainikainen, kestitsi parikymmenpäistä ryhmäämme Maukolan tuvassa. Saimme kuulla muutaman Maukos-tarinan ja tietoja talon vaiheista. Sukuseuralaiset olivat talon emännän vieraana ensimmäisen kerran jo sukuseuran perustamispäivänä. Lämpimät kiitoksemme vuosikymmenten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta.

Marja Suihkonen

 

 

 

 

-------------------

Sukukokouspöytäkirja

Tiedote Maukosen sukuseuran sukukokouksesta

Julkaisupäivä: 25.8.2009

/ Paikallislehti Sisä-Savo

Kirjoittaja: Annariikka Ahlnäs

Maukoset juhlivat päiviä kaksi